Ремарка: наш погляд на події

За чесну владу

З минулого року борщ подорожчав удвічі
22 лютого 2018, 16:31 Друк

ob-05-1140x570За рік вартість національної страви зросла на 50% і наближається до ста гривень, інформує «Агро-бізнес».

Індекс борщу рахували аналітики Української асоціації постачальників торговельних мереж. За даними фахівців організації, приготувати каструлю українського борщу коштує майже сто гривень. До розрахунку вартості взяли такий рецепт: 600 грамів свинини, по півкіло буряка та картоплі, триста грамів капусти, по двісті грамів цибулі та моркви, три столові ложки томатної пасти, води взяли 3,5-4 літри. Також врахували вартість 250 грамів сметани. Лаврового листа, солі, перцю - за смаком.

Експерти взяли до розрахунку середні ціни державного моніторингу. За ними свинина з кісткою нині коштує 66,2 гривні за вагу, вказану вище в рецепті. Капуста обійдеться в півтори гривні за вказану кількість грамів, буряк – 3,5 гривні, картопля – 3,2 гривні, морква – півтори гривні, цибуля – 1,1 гривні, сметана – 12,8 гривень. Тож на кінець січня цього року продукти «на борщ» коштують 89,8 гривні.

Водночас за даними Держстату, торік ця страва коштувала дешевше – 61 гривню. Таким чином борщ став дорожчим на 28 гривень 80 копійок або на 47 %.

Так, найбільше додала в ціні свинина - 23,5 гривні, слідом йде сметана – плюс 2,5 гривні, буряк - «набрав» півтори гривні цінової ваги, морква – 60 копійок, цибуля подорожчала на 20 копійок, капуста – на 30 копійок, картопля – на 20 копійок.

Цікаво, що борщ приготовлений за вказаним рецептом у листопаді торік коштував 81 гривню. Тобто за два місяці «стрибнув» в ціні на 11%, підсумували аналітики Асоціації.


AddThis Social Bookmark Button  Порекомендувати друзям
 

Додати коментар

Якщо Ви знайшли у тексті статті помилку, виділіть її та натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Enter

Коментарі публікуються у відповідності до правил попередньої модерації (читати)

  


Ви на сторінці: Головна Стрічка новин З минулого року борщ подорожчав удвічі