Ремарка: наш погляд на події

За чесну владу

З 2020 року українцям можуть заборонити продавати домашнє м'ясо та сало
01 березня 2018, 13:07 Друк

szalonna body 0 af1ee334-ec0c-4a1a-ab8a-c1782f17e502 440x330Парламент хоче заборонити українцям продавати домашнє м'ясо та сало з 2020 року. Про це повідомляє AgroPolit.com у блогові голови Асоціації тваринників України Ірин Паламар «Свинини не їсти, молока не пити!».

Нагадаємо, що наразі в країні скорочується виробництво свинини. Більше про те зникне чи залишиться домашня молочна та м’ясна продукція читайте у спецпроекті далі.

27 лютого, у ВРУ до порядку денного було внесено розгляд законопроекту №7489 від 16 січня 2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності». Дану ініціативу депутати загорнули в гарний фантик. Для загалу основною метою цього документу є попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, а також підвищення відповідальності операторів ринку щодо забезпечення простежуваності й безпечності харчових продуктів. Але, на думку Паламар, «начинка» цієї цукерки інша.

«Насправді ж в Україні банально хочуть заборонити закупівлю домашнього м’яса. Законопроект №7489 передбачає введення вже з 1 січня 2020 року заборони використання м’яса та інших продуктів забою, отриманих у результаті забою не на бойні, яка має експлуатаційний дозвіл. Селянам пропонують здійснювати забій тварин не самостійно, а на сертифікованих пунктах забою. Заборона не стосується лише випадку власного споживання такої продукції. Тобто, вже менш як за два роки українці не зможуть вільно продавати м’ясо, яке самі ж виробили. За великим рахунком, національний продукт може зникнути з наших столів, а на ринку залишиться лише «смачна паперова закордонна продукція», - зазначає вона.

Водночас, чинний ЗУ «Про основі принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає введення цієї заборони з 1 січня 2025 року і дозволяє реалізацію м’яса на агропромисловому ринку кінцевому споживачеві в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Паламар відмічає, що з одного боку, дійсно, на сьогодні ми маємо ситуацію, коли такі небезпечні хвороби тварин, як АЧС, стрімко поширюються Україною.

«В зв’язку з цим, питання харчової безпечності м’яса стоїть дуже гостро. Понад те, рухаючись у напрямку ЄС, ми повинні забезпечити високі стандарти якості нашої продукції, адже погоджуюсь, що забій, проведений на приватних подвір’ях, не дозволяє дотриматися високих санітарно-епідеміологічних вимог. Це можливо лише на спеціально облаштованих забійниках. Сьогодні нам вкрай потрібен дієвий державний контроль, а система простежуваності повинна стати ефективним засобом захисту споживача», - каже вона.

На думку голови АТУ Ірини Паламар, перш ніж щось домашнє забороняти, потрібно с творити сертифіковані забійні пункти по всій крані.

«Побудувати пункти забою тварин у кожному районі. Це дозволить людям користуватися такими пунктами в межах адекватного територіального доступу, що, у свою чергу, скоротить витрати на транспортування. Пункти забою, які матимуть експлуатаційний дозвіл, повинні відповідати усім вимогам та стандартам, згідно зі своєю діяльністю. Так само й процедура видачі документів про забій має бути прозорою і відкритою», - говорить вона.


AddThis Social Bookmark Button  Порекомендувати друзям
 

Додати коментар

Якщо Ви знайшли у тексті статті помилку, виділіть її та натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Enter

Коментарі публікуються у відповідності до правил попередньої модерації (читати)

  


Ви на сторінці: Головна Стрічка новин З 2020 року українцям можуть заборонити продавати домашнє м'ясо та сало