Ремарка: наш погляд на події

За чесну владу

Щороку Україна втрачає 65% овочів і фруктів
12 червня 2018, 07:46 Друк

e6a3eff59274ece417ea39919923291edee00eafВтрати плодоовочевої продукції через неправильне зберігання складають 65%. Ця проблема обговорювалася в ході конференції «Агроекологія», пише zik.

«Починаючи з 2000 року ми нарощуємо обсяги виробництва фруктів і овочів. Але 65% плодоовочевої продукції ми втрачаємо, це фактично ще один урожай. Це в Україні. В інших країнах, де використовуються сучасні технології, втрати складають 35%. Звести їх до нуля в принципі неможливо, так як ми маємо справу з біологічними об’єктами», – повідомила Олеся Прісс, професор кафедри харчових технологій Таврійського ГАТУ.

Чому в Україні такі втрати? Одна з причин – брак холодильного обладнання. «Тільки в останні 10 років в Україні будують сучасні холодильні камери», – зазначила Олеся Прісс.

За словами експерта, значні втрати також відбуваються при повторному завантаженні плодоовочевої продукції через механічні пошкодження.

Біологічні особливості овочів і фруктів часто залишаються поза увагою виробників і трейдерів, можливо через те, що ця продукція не дуже дорога. На втрати при зберіганні впливають буквально всі агротехнологічні прийоми ще при вирощуванні продукції.

Неправильне зберігання відбивається і на смаку овочів і фруктів. «Мало хто знає, що вимоги до температурного зберігання огірків як до субтропічних культур, їм потрібно для зберігання плюс 8 градусів. Якщо зберігати їх при плюс 2, то смак вже втрачається. Це ж стосується і томатів, при зменшенні температури зберігання вони втрачають смак і аромат. Виробник виростив якісний продукт, але при зберіганні якість може різко знизитися», – нарікає Олеся Прісс.

Грунтово-кліматичні умови вирощування також важливі для подальшого зберігання. «Важкі, глинисті грунти є кращими для вирощування продукції на зберігання, надмірна вологість під час вирощування знижує лежкість. Поливи закінчують за 2 тижні до збирання продукції», – розповіла Олеся Прісс.


AddThis Social Bookmark Button  Порекомендувати друзям
 

Додати коментар

Якщо Ви знайшли у тексті статті помилку, виділіть її та натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Enter

Коментарі публікуються у відповідності до правил попередньої модерації (читати)

  


Ви на сторінці: Головна Стрічка новин Щороку Україна втрачає 65% овочів і фруктів